آتشکده آذربرزین مهر یکی از جاذبه های گردشگری از توابع روستاهای شهرستان سبزوار واقع در شهر مشهد می باشد که امروزه از اماکن و جاذبه های گردشگری ایران می باشد.

این مکان تاریخ و مهم آرامگاه یکی از بزرگترین سرداران ایرانی بنام آریوبرزن می باشد که در گذشته به حیث فداکاری ها و شجاعتش عنواینی بزرگ را در تاریخ بنام خود ثبت کرد .

مادر این محتوا به بازدید از این منطقه و آتشکده آذربرزین مهر رفته ایم و به تولید درباره این سردار و همچنین موقعیت و تاریخ آتشکده پرداخته ایم. برای آشنایی بیشتر با کا همراه باشید.

آتشکده آذربرزین مهر | درباره سردار پارسی قسمت یک

آتشکده آذربرزین مهر | درباره سردار پارسی قسمت یک

حالا که صحبت از آتشکده آذربرزین مهر به میان آمد باید بدانیم که این محتوا برای چه شخصی ساخته شده ودرآن چه کسی قرار دارد.ما دراین محتوا در پاراگرافهای متعدد ازآن صحبت خواهیم کرد.

یکی از سرداران بزرگ تاریخ ایران درزمان هخمنشیان آریوبرزن بود که درزمان حمله اسکندر مقدونی به ایران از سرزمین خود با شجاعت دفاع کرد ودراین راه کشته شد.عده ای اورااز اجداد کردها یا لرها می دانند.

اسکندر مقدونی پس از پیروزی در سومین جنگ خود با ایرانیان درسال ۳۳۱ پیش از میلاد مسیح ،بابل وشوش واستخر را تصرف کرد و تصمیم به دست یافتن به پارسه گرفت و به سوی پایتخت ایران حرکت کرد .

اسکندر سپاه خود رابه دو بخش تقسیم کرد.یکی از بخشها به فرماندهی شخصی به نام پارمن ازراه جلگه رامهرمز و خود اسکندر نیزبا سپاه سبک اسلحه ازراه کوهستان روانه شد ودر تنگه های دربند پارس بامقاومت ایرانیان روبرو شد.

درجنگ آخرین پاسداران ایران با شماری اندک به فرماندهی آریوبرزن دربرابر سپاهیان پرشمار اسکندر مقدونی دلاورانه از میهن خویش دفاع کردندو بی پروا باسپاهیان اسکندر به مقابله پرداختند وبسیاری از آنان رابه خاک نشاندند وسرانجام توانستند سپاه اسکندر رابه عقب نشینی وادارند .

آتشکده آذربرزین مهر ، با وجود آریوبرزن و پاسدارانی که جانانه از میهن خویش دفاع می نمودند گذر سپاهیان اسکندر ازاین تنگه های کوهستانی غیر ممکن بود . پس اسکندر به نقشه ی جنگی ایرانیان در جنگ ترموپیل Thermopyle روی آورد.

او با کمک یک اسیر ایرانی آریوبرزن را دور زد و از بیراهه وتنگه های سخت کوهستانی خود را به پشت سربازان پارس رسانید و آنان را به محاصره گرفت.پس از اتمام جنگ نیز عمر آن اسیر چندان دوامی نیاورد به دلیل خیانت کشته شد.

درباره سردار پارسی قسمت دو

درباره سردار پارسی قسمت دو

آریو برزن با ۴۰ سواره و ۵ هزار سرباز پیاده و وارد کردن تلفات سنگین به دشمن ، خط محاصره اسکندر را شکست و برای یاری به پایتخت به سوی پارسه شتافت ولی سپاهیانی که اسکندر دستور داده بود از راه جلگه به طرف پارسه بروند ،پیش از رسیدن او به شهر دست یافته بودند .

آتشکده آذربرزین مهر در ادامه : آریو برزن با وجود تصرف پایتخت به دست سربازان اسکندر و درحالی که در تعقیب او بودند حاضر به تسلیم نشد و آنقدر در جنگ با دشمن پافشاری کرد که همه ی یارانش از پای افتادند و جنگ وقتی به پایان رسید.

درکتابی آمده درآخرین نبرد اسکندر که ازشجاعت آریوبرزن خوشش آمده بود به او پیشنهاد داده بودکه تسلیم شود تا مجبور به کشتن او نشود ولی آریوبرزن گفته بود:”شاهنشاه ایران مرا به اینجا فرستاده تا از این مکان دفاع کنم و من تا جان در بدن دارم از این مکان دفاع خواهم کرد.”

 اسکندر نیز در جواب او گفته بود:”شاه تو فرار کرده .تو نیز تسلیم شو تا به پاس شجاعتت تو را فرمانروای ایران کنم.” ولی آریو برزن در پاسخ گفته بود پس حالا که شاهنشاه رفته من نیز در این مکان می مانم و آنقدر مبارزه میکنم تا بمیرم”

 و اسکندر که پایداری او را دیده بود دستور داد تا او را از راه دور و با نیزه و تیر بزنند.آنها آنقدر با تیر و نیزه او را زدند که یک نقطه سالم در بدن او باقی نماند.پس از مرگ او را درهمان محل به خاک سپردند و روی قبر ( آتشکده آذربرزین مهر ) او نوشتند “به یاد لئونیداس”

آتشکده آذربرزین مهر | موقعیت

آتشکده آذربرزین مهر | موقعیت

در بین روستاهای مهر و فشتنق در تاریخ ۱۰مهر ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۴۰۳۵ اتشکده ای با نام آتشکده آذربرزین مهر شهرتی ملی و بعد ازآن به شهرت جهانی رسید و یکی از جاذبه های تاریخی و بزرگ ایران را در خود جای داد .

همچنین در بین کوه های شرق روستای برزنوق از بخشداری سرولایت شهرستان نیشابور آثاری از یک آتشکده به چشم میخورد که مردمان این روستا با لهجه شیرین خود و همچنین سختی قدمت این منطقه تاریخی را به تصویر میکشد .

در بین لهجه شیرین روستا و همچنین کلمه برزنون که در اصلاح معنی محل آشتگاه می باشد هنور نقطه خاصی برای مکان اصلی آتشکده آذربرزین مهر به تصویب نرسیده و هنوز هم در بین باستان شناسان و تاریخ دانان متاصفانه مناقشاتی وجود دارد.

این آتشکده در دوره پیش از اسلام ، عهد ساسانی در ناحیه ریوند قرار داشته و یکی از سه آتشکده مهم زرتشتیان به شمار می آید . وجود آتشکده آذربرزین مهر حاکی از این است که این شهر قبل از اسلام از جایگاه ویژه ای بر خوردار بوده است.

احتمال میرود این آتشکده همان آتشکده آذربرزین مهر باشد. محل شهر باستانی که دران قرار دارد کاملا مشخص نیست. این آتشکده هم اکنون در ناحیه ریوند قرار دارد. در شاهنامه فردوسی نام این منطقه به صورت ریونیز آمده است و قدمت آن ۵۰۰۰ سال بیان شده است.

با توجه با اوستا و دیگر نگاشته‌ها، ریوند ناحیه ای میان نیشابور و سبزوار بوده ( که البته نیشابور را هم دربر می ‌گرفته است ) و چون اشاره به کوهستانی بودن محل قرار گرفتن آتشکده شده ، روستای « برزنون » در این منطقه می‌ تواند جایگاه این نیایشگاه بوده ‌باشد.

آتشکده آذربرزین مهر | درباره محل

آتشکده آذربرزین مهر | درباره محل

وجود این آتشکده نشان از اهمیت این منطقه در گذشته های دور دارد. آتشکده آذربرزین مهر یکی از سه آتشکده بزرگ دوره ساسانیان و آتشکده دهقانان ‌است.آتشکده آذربرزین ‌مهر در زبان پهلوی به نام آتور بورگین میتر خوانده می‌ شود به معنی آتش مهر بالنده است.

در کنار آتشکده آذربرزین مهر گیاهی به نام ریواس وجود دارد که طبق مدارک و شواهد موجود در دوره آریایی‌ ها از این گیاه نوشیدنی درست می ‌شد و در مراسم دینی و مذهبی آریایی‌ ها مورد استفاده قرار می ‌گرفت .

به هر روی از این آتشکده به ‌جز در اندک‌ جاهایی ، چندان ، نام و نشانی در کتاب ‌های جغرافیایی و تاریخی نیست در حالی ‌که از آتشکده‌ ی آذر فرنبغ و آذر گشسب در نگاشته‌‌ های بسیاری یاد شده‌ است .
البته شاید ملاحظات دینی نیز مطرح بوده و یا ممکن است بنای آتشکده آذربرزین مهر به وسیله‌ ی فاتحان مسلمان در نخستین سده‌ های ظهور اسلام از میان رفته باشد . همچنان که در تاریخ نیشابور هم دراینباره خوانده ایم .
عبدالله عامر ، هنگام فتح شهر ، آتشکده ‌ی قهندز را ویران می ‌کند و به جای آن مسجدی جامع می‌ سازد . سپس به خواهش زرتشتیان شهر ، ساخت آتشکده ‌ای دیگر را دور از جامع اجازه می ‌دهد که به « کوچه ‌ی آتشکده » معروف می ‌شود ، موضوعی که در دیگر جاهای کشور نیز فراوان سراغ داریم .

ایرونا همواره جهت تولید محتوا به دورترمین ها سفر میکند و سعی دارد با ارائه و معرفی مقاصد جذاب و کمتر مورد استقبال قرار گرفته سهم بیشتری از تمدن این کشور را به شما همسفران محترم ارائه کند.

راه های دسترسی ، و پی نوشت ایروناسیر

راه های دسترسی ، و پی نوشت ایروناسیر

جهت دسترسی به چهارطاقی آتشکده آذربرزین مهر باید از روستای فشتنق نزدیکترین آبادی به چهارطاقی مسیر طولانی و صعب العبور کوهستانی را به مدت ۴۵ دقیقه طی کنید.

بنای اصلی درفاصله ۵ کیلومتری شمال غرب روستای فشتنق که در روی تپه سنگلاخی به ارتفاع تقریبی ۲۰۰ متر که بسیار صعب العبور است و تا حدود ۲۰ سال پیش راه پلکانی زیبایی دریک سمت آن قرار داشت که به پایین رود خانه می رسید که الان به کلی از بین رفته است،  قرار دارد.

این تپه در دره بزرگی به نام دره کوه یوزپلنگ قرار گرفته که رودخانه ریوند ازآنجا میگذرد.اگر هم به این مقصد دوست داشتنی تمایل به سفر داشتید حتما از اهالی و افراد موجود در محل استفاده کنید وبعنوان یک بلد همراه خود ببرید.

برای بازید از آتشکده آذربرزین مهر ضمن استفاده از راههایی که در بند بالا به ان اشاره شد کافیست تا با استفاده از تور مشهد که بصورت همه روزه از قبیل اجرای تور مشهد هوایی ، اجرای تور مشهد زمینی و یا اجرای تور مشهد ترکیبی به این مکان زیبا و دیدنی مشرف شوید.

ما با ارائه گشت های داخلی که برای شما همسفران محترم طراجحی کرده ایم میتوانید با استفاده از پکیج انتخابی این مقصد سفر و گشت های نیمروزی و یا یکروزه سفری خخاطره انگیز را برای خودتان رقم بزنید.

درانتها ازشما همسفران محترم ضمن حضورتان برای مطالعه این محتوا در وبسایت ایرونا سپاسگذاریم واز شما دعوت میکنیم با ارسال دیدگاه همانند محتوای قبلی بدترین زمان سفر به مشهد درایرونا مارا یاری نمایید.